Od svoga nastanka do danas, bez obzira na sve organizacione i statusne promene, ova firma se bavila isključivo svojom osnovnom delatnošću: održavanje (servis i popravka) liftova, remont starih i montaža novih liftova, zatim radioničke usluge, sa izradom i popravkom liftovskih delova, a kasnije i ispitivanjem i tehničkom kontrolom liftova. Oduvek je bila na istoj adresi, odnosno u sadašnjim poslovnim prostorijama i sa manje-više neporomenjenim imenom.

Organizovano održavanje liftova u Beogradu, počelo je 1966. godine, osnivanjem Gradskog stambenog preduzeća. Godine 1970. postojeći pogon za liftove registrovan je kao pravno lice u Okružnom privrednom sudu u Beogradu. Pogon je 1973. godine transformisan u OOUR u sastavu Gradskog stambenog preduzeća, sa sadašnjim imenom “KOSMAJ”.

Godine 1977. usled konstituisanja SIZ-ova za održavanje zgrada, Gradsko stambeno preduzeće je reorganizovano u Komunalno preduzeće za održavanje zgrada i stanova “BEOGRAD”, a ubrzo u Komunalnu radnu organizaciju - što sve nije bitnije uticalo na organizaciju i položaj “KOSMAJ”-a. Većih organizacionih i statusnih promene nije bilo sve do 1989. godine, kada je usled usklađivanja sa Zakonom o preduzećima, Komunalna radna organizacija sa OOUR-ima - ponovo postala jedinstveno Komunalno preduzeće za održavanje zgrada i stanova. Godine 1990. došlo je do brisanja iz sudskog registra ovog Preduzeća, usled podele na više samostalnih preduzeća, tako da je “KOSMAJ” postao samostalno društveno preduzeće, kao jedan od pravnih sledbenika prvobitnog Gradskog stambenog preduzeća. Od tada, sa manjim ili većim statusnim promenama zbog usklađivanja sa izmenama Zakona, ovo Preduzeće do danas postoji i bavi se istom osnovnom delatnošću, odnosno registrovano je za obavljanje sledećih delatnosti:

Proizvodnja uređaja za dizanje i prenošenje:

- proizvodnja uređaja na ručni ili mehanički pogon, mašina za podizanje, utovar i istovar
- proizvodnja liftova, pokretnih platformi i pokretnih stepenica

Opšti mašinski radovi:

- bušenje, struganje, glodanje, erodiranje, rendisanje, lemljenje, razvrtanje, testerisanje, oštrenje, brušenje, zavarivanje, spajanje i drugi radovi na metalnim komadima
- proizvodnja alata i robe opšte namene

Proizvodnja metalnih proizvoda za građevinarstvo:

- proizvodnja metalnih vrata, prozora, kapija, rezervoara i posuda od metala

Proizvodnja metalnih konstrukcija i delova konstrukcija za građevinarstvo.


Postavljanje električnih instalacija i opreme liftova i pokretnih stepenica kao i pokretnih platformi:

- održavanje liftova: servisiranje, opravka, remont, rekonstrukcija i modernizacija liftova

Projektovanje građevinskih i drugih objekata

- projektovanje liftova

Inženjering, vođenje projekata i tehnička aktivnost na liftovima, kao i povremena tehnička kontrola liftova